Verwerking van trauma
als praten niet meer helpt
Bij de verwerking van trauma denken de meeste mensen direct aan trauma’s ten gevolge van (levens)bedreigende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld oorlogsgeweld of misbruik.
Maar trauma is veel meer. Trauma kan ook ontstaan door een ongewone, pijnlijke of schokkende gebeurtenis waarbij het je niet lukt om hier vervolgens mee om te gaan. De gebeurtenis is zo overweldigend dat deze steeds weer op de voorgrond treedt en je hier blijvend last van hebt (bijv. ongeluk, brand, verlies van een dierbare).
Onze ogen en hersenen zijn op een ingewikkelde manier met elkaar verweven. Signalen verzonden vanuit onze ogen worden diep in het brein verwerkt. De hersenen bepalen dan reflexmatig en intuïtief waar wij naar kijken, van moment tot moment. Ons brein oriënteert en beoordeelt voortdurend de situatie om ons heen. Na verwerking van de informatie volgt in principe weer een staat van rust.
Een schokkende of zelfs traumatische ervaring kan ons brein echter overweldigen, delen van het trauma nalaten, in onverwerkte staat. Het brein komt niet tot rust en slaat de onverwerkte informatie op in een soort capsule die vervolgens een blokkade vormt. Voor de verwerking is dan meer nodig dan praten alleen.
Brainspotting is ontwikkeld vanuit EMDR en gebruikt ons gezichtsveld om uit te zoeken waar wij deze trauma’s in ons brein vasthouden waardoor het brein de kans krijgt deze informatie, dat nu in de vorm van een trauma een blokkade veroorzaakt, alsnog te verwerken. De methode is laagdrempelig en uiterst effectief. Brainspotting is niet alleen toepasbaar bij de verwerking van trauma maar kent ook meer toepassingen voor bijv. specifieke doelgroepen, situaties en aandoeningen.
Voor meer uitgebreide informatie ze ook Brainspotting Nederland
Benieuwd of brainspotting ook jou kan helpen? Neem contact met mij op via het contactformulier.