Het verhaal achter het label…

Met veel interesse heb ik een artikel in de krant over psychotherapeut Catheleyne van der Laan gelezen. Zij heeft een boek geschreven waarin zij op zoek gaat naar het complete verhaal, oftewel het verhaal achter het label.

Zoals ik in mijn eerste blog al kort belichtte is het huidige zorgsysteem dol op het plakken van labels zoals depressie, burn-out, angst, etc. Deze labels zijn de optelsom van symptomen die uitgebreid worden beschreven in de DSM V, het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. De dag waarop ik kennis maakte met dit handboek was ook de dag dat ik er een hekel aan kreeg. Hoewel enige nuance natuurlijk wel op z’n plaats is. De hokjes, labels, zijn natuurlijk niet alleen maar verkeerd. Een label, diagnose, draagt bijv. bij aan een eenduidige communicatie onder zorgprofessionals. Iedereen spreekt dezelfde taal.

Waar het wringt is dat ik als psychosociaal therapeut geen diagnoses behandel maar echte mensen met pijn, noden en behoeftes. En symptomen zijn voor mij niet de diagnose, het persoonlijke verhaal is de diagnose. Deze persoonlijke verhalen laten zich niet in hokjes en in vooraf vastgestelde behandelprotocollen duwen.

Aandacht voor de mens en zijn unieke en persoonlijke verhaal is dan ook mijn uitgangspunt. Van de uitspraak van Catheleyne “je bent je verhaal, niet je label” kan ik dan ook oprecht blij worden!

Wil jij ook beter inzicht krijgen in wie je bent, waarom je zo bent en wil je hulp bij het geven van een nieuwe wending aan jouw persoonlijke verhaal? Ik help jou daar graag bij!